Хиляди полицаи на национален протест пред парламента

08-11-2015

Хиляди служители от сектор „Сигурност“ излязоха на национален протест пред Народното събрание.

На Архангеловден, който е и професионален празник на полицаите и пожарникарите, хора от цялата страна подкрепиха исканията незабавно оттегляне на проекта за държавния бюджет за 2016 г. в частта, засягаща социалните права на служителите в Сектор „Сигурност'.

Протестният митинг премина мирно и без провокации. Той започна към 13 часа каквито бяха и предварителните заявки, въпреки че по-рано синдикалните лидери постигнаха договореност с управляващите. Началото бе дадено с националния химн в изпълнение на надзирателка от затворите. Протестиращите служители отдадоха почит на загиналите си колеги като в продължение на минута стояха клекнали. Към 15 часа хората започнаха да се разотиват.

Сред протестиращите имаше полицаи от цялата страна. Площад „Батенберг“ беше блокиран от десетки автобуси пристигнали от Видин, Плевен, Сандански, Пловдив, Шумен, Казанлък, Бургас, Варна, Пазарджик и др.

Над множеството, изпълващо площад „Народно събрание“ се вееха стотици български флагове, както и такива на Европейския съюз. Полицаите получиха подкрепата и на други сродни организации като Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ), пожарникари и т.н.
Докато навън се чуваха призиви за оставка на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на финансите Владислав Горанов, в народното събрание се провежда среща между представители на Патриотичния фронт и на синдикатите.

От трибуната пред НС бяха прочетени декларация от синдикални лидери в различни европейски държави. Лично се изказа и сръбски синдикален лидер, който обещаха подкрепа от 2000 сръбски служители, които да протестират заедно с българските униформени.

Мирните демонстрации на служителите от сектор „Сигурност” ще продължат и на 12 ноември, когато се очаква на първо четене да бъде приет законопроекта на бюджета за 2016 г.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 04-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net