Русе привлича публика от Северна България и Румъния с нова мултифункционална зала

16-04-2015

След строеж, продължил тридесет години, Русе вече има новата мултифункционална зала. „Арена Русе” ще бъде открита на 23 юли 2015 г. с тържествена церемония и с концерт на примата на българската естрада Лили Иванова.

Това обявиха на специална пресконференция кметът на Русе Пламен Стоилов, частният инвеститор Пламен Бобоков. Общата стойност на инвестицията е над 55 млн.лв., като акционери са общината и частният инвеститор.

„Тази зала ще наложи града ни като тотален лидер в спортните и културните събития, за конгреси и изложения и ще бъде мощно средство за развитие на икономиката. 6000-7000 души на седмица ще идват в Русе, за да присъстват на някое събитие”, коментира кметът на Русе Пламен Стоилов, цитиран от БГНЕС.

Инвеститорът Пламен Бобоков обясни, че за разлика от други подобни зали „Арена Русе” ще върне поне част от старата слава на Русе като културна столица на България. Идеята е залата да привлича публика както от цяла Северна България, така и от Румъния, тъй като Букурещ няма подобна зала. Има договорка билетите за събитията в Русе да се продават и чрез румънски сайтове.

До края на годината в „Арена Русе” ще се състоят още няколко важни събития от културния календар. На 4 октомври е спектакълът Lord of the Dance: Dangerous Games, на 27 ноември е италианският спектакъл с 13 ученици на Лучано Павароти „Наследството на Лучано Павароти”, на 4 декември идва Националният балет на Грузия „Сухишвили”, а в навечерието на Коледа на 20 декември ще пее Горан Брегович с неговия „Оркестър за сватби и погребения”.

Отделно през май месец ще стане ясен и календарът на спортните събития – засега се знае само, че е договорено в Русе да се проведе световното първенство по спортни танци. Водят се и преговори с различни спортни федерации за състезания в залата.

„Арена Русе” ще има 5100 седящи места заедно с още 1200 седящи места на терен при концертни прояви и 3000 правостоящи. В момента са поръчани седалките и оборудването на спортните събития, които предстои да бъдат доставени и да се монтират в залата. Строежът върви по график, като отделно предстои да се изградят и 70 паркоместа пред залата. До края на следващата година трябва да бъде готов и първият етап от подземния паркинг с още 200 места.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net