Античният комплекс в центъра на София отваря врати до края на септември

08-04-2015

Един от най-големите музеи на открито – Античният комплекс „Сердика” ще бъде готов до края на септември. Това обяви министърът на културата Вежди Рашидов при подписването на договора за заключителния етап на проекта, предаде БГНЕС.

Реставрирането на зоната с площ 8 000 кв. м, разположена между пл.„Независимост” и бул. „Мария Луиза”, възлиза на 15,8 млн. лв., като европейското съфинансиране по ОП „Регионално развитие” е на стойност 13,4 млн. лв.

„Смениха се 4 правителства и с всеки министър започвах да обяснявам отначало колко е важен този проект. Повече от 2 години процедурите не успяха да приключат,” оплака се столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че разкопките бяха направени по време на строителството на метрото. За да се запазят руините на „Сердика”, проектът за метростанцията бе цели 5 пъти променян, а само инвестициите в разкриването струваха на общината около 6 млн. лв.

Комплексът включва две улици от Римския период (IV-VI век), останки от резиденция, 7 жилищни сгради, както и красиви многоцветни мозайки.

Проектът за реставрацията предвижда частично реставриране на локализираните археологически структури, като се обърне специално внимание на консервацията на секторите с подовите настилки. Предвижда се и възстановяването на надлъжния и напречния профил и тротоара на разкрития сектор от „Декуманус максимус”, както и реконструкция на пиедесталите. В зоната ще бъдат обособени също така места за музейно експониране на демонтираните при разкопките останки от църква и фрагмент от хан от Средновековието.

Зоната под бул. „Мария Луиза” ще бъде с музеен характер. За целта се предвижда цялостна консервация на всички проучени и съхранени археологически останки. Ще бъдат изградени метални ажурни пасарелки на места със стъклен под, осигуряващи два екскурзоводни маршрута. Първият ще дава възможност на посетителите да се запознаят като цяло със запазените експонати, а вторият допълващ маршрут ще позволява по-подробно запознаване с някои археологически останки.

Особено внимание ще бъде обърнато на запазените декоративни мозайки. Предвижда се реставрация на секторите със запазена оригинална настилка, а в частта, където мозайката не е запазена – реинтеграция на такава по съществуващ образец.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net