Навършват се 90 години от атентата в църквата Св. Неделя

16-04-2015

Днес се навършват 90 години от атентата в църквата „Св. Неделя“, при който загива елитът на българската армия.

Атентатът е извършен на Велики четвъртък преди Великден по време на опелото на ген. Константин Георгиев - прострелян смъртоносно на 14 април в градинката пред храма „Св. Седмочисленици“ след покушение, организирано от военната организация на БКП. О. з. генерал Константин Георгиев е депутат от Демократичния сговор.

На опелото му се стича военния и управленски елит на страната. При атентата в „Света Неделя“ загиват 134 души, други умират по-късно от раните си. Ранените са 500.

Загиват 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9-ма капитани, 3 депутати ( д-р Недялко Колушев, адв. Н. Рачев и Хр. Цанев) и множество граждани, включително деца. По случайност, всички членове на правителството се отървават само с леки наранявания.

Група крайнолеви дейци на Военната организация (ВО) на Българската комунистическа партия (БКП) взривява покрива на църквата „Света Неделя“ в София.Специалната цел на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, включително и цар Борис III.

Част от организаторите на атентата - Димитър Златарев, Петър Абаджиев и Никола Петров - успяват да избягат в Съветския съюз. Заговорниците се опитват да ликвидират своя съучастник Петър Задгорски, но той успява да се предаде на полицията и прави пълни самопризнания. Ръководителите на Военната организация на БКП Коста Янков и Иван Минков не се изправят пред съда. Янков е убит, докато се отбранява, а Минков се самоубива преди да бъде заловен.

Делото за атентата е гледано от военен съд от 1 до 11 май. Смъртни присъди получават Петър Задгорски, подполковник Георги Коев, в чиято къща се укрива Иван Минков, и Марко Фридман, ръководител на секция във Военната организация на БКП. Задочно на смърт са осъдени и Станке Димитров, Петър Абаджиев, Димитър Грънчаров, Николай Петрини и Христо Косовски, като последните трима вече са убити през предходните седмици. Смъртните присъди са изпълнени публично чрез обесване на 27 май.

Вечерта на 16 април в страната е обявено военно положение, което остава в сила до 24 октомври. По време на военното положение правителството предприема репресивни действия срещу крайната левица, известни като Априлски събития.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 07-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net