Макрон: решението на САЩ да прекрати споразумението с Иран е грешка

10-05-2018

Иран ще преговаря или нещо ще се случи, заяви американският президент Доналд Тръмп след решението да изтегли страната си от ядреното споразумение с Иран и да върне санкциите. Френският президент Макрон окачестви стъпката на Вашингтон като грешка и в телефонен разговор с иранския си колега Рохани е потвърдил, че Европа ще продължи да се придържа към договореностите от 2015 г.

Съветвам Иран да не подновява ядрената си програма, в противен случая ще има много сериозни последици, заяви американският президент преди заседание на кабинета. Пред екипа си той окачестви договореностите с Техеран като вредни за света.

Подновените американски санкции заради ядрената програма на Иран влизат в сила незабавно за нови договори, компаниите с вече сключени контракти имат преходен период от 90 до 180 дни да се изтеглят под риск от наказателни мерки на Вашингтон.

Франция, Германия и Великобритания обявиха, че ще се придържат към споразумението и ще се срещнат с Иран в понеделник. Европа вече има отговорността да гарантира многостранния световен ред, заяви тази вечер в Германия френският президент Макрон. Утре той ще получи наградата Шарлеман за силната си визия за нова Европа.

Стана ясно, че Еманюел Макрон е разговарял с иранския си колега Хасан Рохани и е чул окуражаващи изявления по основния приоритет - Техеран да не поднови ядрената си програма. Иранският лидер е посочил, че Европа възможно най-бързо трябва да изясни позицията си и да обяви намеренията си по съществуващите задължения. Същото трябва да направят и чуждестранните компании с договори с Иран.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 28-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net