Доналд Тръмп и Ангела Меркел се срещнаха във Вашингтон

28-04-2018

Ядрената програма на Иран, историческата среща между Севера и Южна Корея, санкциите срещу Русия, както и двустранните отношения - това бяха акцентите в разговорите между канцлера на Германия - Ангела Меркел и президентa на САЩ - Доналд Тръмп. Меркел беше на кратко посещение във Вашингтон. Това е първата ѝ визита извън Европа след началото на 4-я ѝ мандат.
За разлика от първата среща между канцлера Меркел и президента Тръмп в Овалния кабинет, преминала доста хладно и без ръкостискане, втората премина в дружеска атмосфера. Американският държавен глава направи всичко възможно, за да покаже, че между него и германския канцлер няма напрежение и Вашингтон и Берлин се радват на хармонични отношения.
По отношение на Иран Тръмп заяви, че страната няма да произвежда ядрени оръжия, но отказа да обяви, дали планира да използва сила срещу Техеран. Според Ангела Меркел, сделката с Иран далеч не е перфектна, но подчерта, че по казуса трябва да се търси решение. До 12 май Доналд Тръмп трябва да обяви дали Вашингтон ще се откаже от ядрената сделка с Иран.
Иска ми се този проблем да беше решен от предишните администрации - това заяви Тръмп за сложните отношения между Северна и Южна Корея. По думите му обаче, негова отговорност пред света e да реши този проблем. Меркел приветства срещата между Мун Дже-ин и Ким Чен-ун и заяви, че се надява това да е първата крачка към едно по-добро бъдеще. Тръмп и Меркел са обсъдили е ефекта на антируските санкции.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 12-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.81448 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27277 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net