Състоя се историческата среща на върха между лидерите на двете Кореи

27-04-2018

Нова ера. Така може да се опише срещата на върха между Ким Чен-ун и Мун Дже-ин. Лидерите подписаха декларация, в която се съгласяват взаимно за пълна денуклеризация на Корейския полуостров. Двете страни заявиха, че ще се стремят към траен и солиден мир. Декларацията включва още обещание за разоръжаване, прекратяване на враждебните действия и превръщане на укрепената граница между двете Кореи в Зона на мира. Това е и официалният край на войната на корейския полуостров, се казва в декларацията. Това заяви и Мун Дже-ин.
Сеул и Пхенян ще се стремят и към разговори с други страни, сред които и Съединените щати. Рано тази сутрин Ким Чен-ун пресече линията, разделяща полуострова. Това се превърна и в още едно историческо събитие – той стана първият севернокорейски лидер, който посещава Южна Корея след края на войната през 1953 година. Ким Чен-ун заяви, че и двете страни ще дадат всичко от себе си, за да имат стабилни отношения.
В знак на сключеното примирие, Ким Чен-ун и Мун Дже-ин си стиснаха ръцете върху самата демаркационна линия, разделяща Севера и Юга. Като символ на официалния край на военните действия, лидерите на двете страни засадиха бор на границата. Дървото е от 1953 година – годината, в която е подписано примирието за край на войната. За да го засадят, лидерът на севера използва пръст от Юга, а южнокорейският лидер – почва от севера.
Двете страни ще организират и събиране на семействата, разделени от войната, продължила 6 десетилетия, а следващата среща на високо ниво беше планирана за юни.

В личния си Туитър акаунт американският президент отбеляза радостта си от срещата между двете Кореи. „Случват се добри неща, но само времето ще покаже какво ще последва“, написа Тръмп.

По-късно през годината, южнокорейският лидер Мун Дже-ин ще посети Пьонгчанг. След няколко седмици пък лидерът на Северна Корея – Ким Чен-ун, ще се срещне с Доналд Тръмп, за да обсъдят въпроса за денуклеризация на полуострова.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 28-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net