Северна Корея спира ядрената си програма

21-04-2018

Северна Корея обяви, че спира ядрената си програма. Изненадващото решение обяви лидерът на страната. Ким Чен-ун заяви, че Пхенян няма повече нужда от ядрени и ракетни опити. Американският президент определи съобщението от Северна Корея като 'добра новина'.
Северна Корея затваря полигона за ядрени изпитания и прекратява изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети. Решението било взето вчера на заседание на Централния комитет на управляващата Корейска трудова партия.
Ким аргументира изненадващия обрат с факта, че Северна Корея вече е проверила оперативността на ядрените си оръжия. В разпространеното съобщение от севернокорейската информационна агенция се посочва, че полигонът за ядрени изследвания е изпълнил мисията си и Пхенян няма нужда от нови ядрени и ракетни опити. Спирането на севернокорейската ядрена програма започва да действа от днес.
Освен Вашингтон и Сеул приветства решението на Пхенян. Токио призова за предпазливост в контактите със Северна Корея.
Изненадващото съобщение идва на фона на засилена дипломатическа активност около Пхенян. Преди дни стана ясно, че номинираният за държавен секретар на Съединените щати Майк Помпео тайно е пътувал до севернокорейската столица за разговори с Ким Чен-ун. Миналия месец лидерът на Северна Корея беше на първото си посещение в чужбина. В Пекин той се срещна с китайския лидер Си Дзнипин.
На 27 април Ким ще премине границата с Юга за разговори с южнокорейския президент, които ще се проведат в демилитаризираната зона. А след това предстои историческа среща между президентите на Съединените щати и Северна Корея. Датата на разговорите между Тръмп и Ким Чен-ун, все още не е потвърдена.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 29-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net