Свързана с Ал-Кайда групировка пое отговорност за сваления руски изтребител

04-02-2018

Джихадистката група Тахрир аш Шам, свързана с бившия клон на Ал Кайда в Сирия, пое отговорността за свалянето на руския самолет Су-25 над провинция Идлиб, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Тахрир аш Шам съобщи в социалните медии, като цитира командира на противовъздушната си отбрана, че неин боец е уцелил самолета с ракета, изстрелвана от рамо, по време на въздушно нападение над град Саракеб в северозападната част на Идлиб. В редиците на групировката се включва бившата група Фронт 'Ан Нусра', която беше клон на Ал Каида в Сирия.

По-рано днес щурмовик Су-25 от състава на Руските ВВС беше свален над провинция Идлиб. Видеа в социалните мрежи показаха свалянето на самолета, както и ликуващи бойци около горящите отломки на самолета. На крилете му ясно се виждаше опознавателният знак на Руските ВВС - червена петолъчка. Пилотът успял да катапултира, но загинал в бой с терористите, каза Руското Министерство на отбраната. Русия и Турция, която също е активна в района, си сътрудничат, за да извлекат тялото на загиналия пилот.

От своя страна, Русия засили ракетните си удари над района, като според изявление на военното министерство, цитирано от ТАСС, при последната са загинали над 30 бойци.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 29-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net