Полша одобри закон за Холокоста

01-02-2018

Полският Сенат одобри спорен закон за Холокоста. Текстът забранява твърденията, че Полша носи отговорност за престъпления срещу човечеството, извършени от нацистите на полска територия през Втората световна война.

Затвор до три години или глоба грози всеки, който твърди, че Полша носи отговорност за Холокоста, съгласно нов закон, приет от Сената на страната. Управляващите във Варшава консерватори заявяват, че искат по този начин да попречат да се използва израза 'полски лагери на смъртта', когато става дума за концлагерите, създадени от нацистите на територията на Полша през Втората световна война. Текстът обаче предизвика недоволството на САЩ и Израел.

Вашингтон предупреди, че законът може да се отрази неблагоприятно на интересите и стратегическите взаимоотношения на Полша, включително със САЩ и Израел.
Израелски представители се опасяват, че текстът е опит да се отрече участието на някои поляци в избиването на евреи. Истината се изопачава и се пренаписва историята, категоричен е израелският премиер Бенямин Нетаняху.

За да влезе в сила, законът трябва да бъде подписан от президента Анджей Дуда.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 15-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.81162 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27467 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99554 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net