Испания предприема стъпки за отнемане на автономията на Каталуния

19-10-2017

Испанското правителство ще активизира член 155 от Конституцията, който предвижда суспендиране на автономните правомощия на Каталуния. Това съобщи официалният говорител на кабинета, цитиран от световните информационни агенции.
„Испанското правителство ще продължи процедурите, описани в член 155 от Конституцията, за възстановяване на законността в каталунското самоуправление. В събота правителството ще се събере на извънредно заседание, на което ще бъде задействана процедурата за суспендиране на автономните правомощия на Каталуния”, заяви говорителят.
Новината бе съобщена минути след като регионалният лидер Карлес Пучдемон поясни, че не е обявена независимост на автономния регион, но предупреди, че може да се стигне до подобна стъпка, ако Мадрид продължи с репресиите си.
„Ако централното правителството продължава да блокира диалога и продължава репресиите, парламентът на Каталуния може, ако сметне за подходящо, да пристъпи към гласуване на официална декларация за независимост”, се казва в писмо, изпратено до испанския министър-председател Рахой в последната минута преди изтичането на ултиматума, поставен от Испания.

Източник: Мениджър

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 29-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net