Каталуния е готова за диалог и преговори с Мадрид

11-10-2017

Пучдемон призова към демократичен диалог с Мадрид и мирно разрешаване на спора между Каталуния и властите на Испания. Той поиска мандат, за да обяви Каталуния за независима държава. Това стана на заседанието на регионалния парламент. Пучдемон предложи на депутатите да суспендират последствията от прокламацията за независимост, за да може да се проведе диалог, което е жест, с който каталунските власти показват своята отговорност, посочи той.

Ще следвам волята на народа и парламента ни Каталуния да стане независима държава. Това заяви от трибуната на парламента на Каталуния в Барселона премиерът на автономната област в Испания Карлес Пучдемон в дългоочаквана реч.
'Въпреки че следвахме всички конституционни процедури, имахме одобрението на 85% от парламента ни в Каталуния и решението за отделяне беше одобрено от гласувалите на референдума в Каталуния на 1-ви октомври, Испания не прие решението ни. Това е унижение. И това не е всичко', заяви той.

Според каталунския закон независимостта трябва да бъде обявена два дни след официалното публикуване на референдум за независимост.
'Испанското правителство се държа по много агресивен начин, за да рецентрализира властта си. Това беше постъпка срещу културата ни, езика ни и институциите ни. Това имаше наистина огромно въздействие в каталунското общество. Милиони граждани рационално осъзнаха, че единственият начин да запазим ценностите си и характера си е Каталуния да се установи отделно', каза Пучдемон.

Той отправи призив към гражданите на Каталуния да продължат да демонстриурат и да изразяват волята си и помоли компаниите в Каталуния да продължат да се развиват.
'Това вече не е вътрешен проблем Каталуния, а е европейски проблем', каза в речта си Пучдемон.
'Днес не отправяме никакви заплахи. Това е много сериозен въпрос. За да не подхранвам напрежението, не го правя. Искам да се обърна към населението, което се мобилизира на 1-ви октомври. Всички ние, с всички наши разлики, съгласия и несъгласия, ние сме една общност... Доказали сме си много пъти, че единственият начин да вървим напред е демократичен. Това изисква диалог', каза още Пучдемон.

Източник: Мениджър

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 15-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.8056 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27846 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99574 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net