Воюващите в Украйна се споразумяха за трайно примирие

05-09-2014

Украинските власти и проруските сепаратисти постигнаха споразумение за примирие на срещата в Минск.

Представители на Украйна, Донецка народна република и Луганска народна република са подписали протокол за прекратяване на огъня от 18:00 часа местно време днес. Новината беше съобщена първо от представители на сепаратистите.

След подписването на „предварителния протокол” за примирие с бунтовниците, украинският президент Петро Порошенко нареди на армията да прекрати враждебните действия в източната част на страната. Заповедта влезе в сила в 15 часа по Гринуич днес (18 ч българско време).

„Дадох нареждането на началника на ГЩ на въоръжените сили за прекратяване на враждебните действия от 18 ч (15 ч по Гринуич) на 5 септември”, съобщи президентът, цитиран от пресслужбата си.

Няколко минути преди подписването на документа неговият премиер Арсений Яценюк подчерта, че мирният план трябва да предвижда изтегляне на руските войски от украинската територия, като призова западните страни да бъдат гаранти на такова споразумение.

„Трябва да възстановим мира, но не на основата на плана, предложен от руския президент, а въз основа на този, предложен от украинския президент, който трябва да бъде подкрепен от САЩ и ЕС”, заяви Яценюк в началото на заседанието на правителството. „Няма да успеем сами срещу Русия, те ще ни измамят. Имаме нужда от гаранции”, смята той.

Според него, за да бъде ефективен, планът трябва да предвижда „примирие, изтегляне на руската армия и възстановяване на контрола по границата”.

Източник: БГНЕС

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 04-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net