Путин и Порошенко обсъдиха кризата в Донецк

03-09-2014

Владимир Путин и Петро Порошенко обсъдиха в телефонен разговор начини за постигане на примирие в Източна Украйна. През днешния ден украинския президент побърза да обяви, че заедно с руския си колега са постигнали споразумение за спиране на огъня в Донбас и начините, по които може да бъде постигнато.

Малко по-късно Кремъл отрече да е имало такава договореност и уточни, че не може да предприеме мерки за спиране на огъня, защото Русия „не е страна участник в конфликта”.

„Путин и Порошенко в действителност обсъдиха мерки, които биха били благоприятни за примирие между бунтовниците и украинските сили. Русия не може конкретно да договаря примирие, защото не е страна участничка в конфликта”, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран РИА „Новости”.

Въпреки това, Владимир Путин заяви, че неговата позиция по въпроса за разрешаване на кризата и тази на украинския президент Петро Порошенко са „много сходни”. Той изрази надежда, че в петък (по време на срещата на контактната група) Киев и проруските бунтовници може да постигнат „окончателно споразумение”.

Руският държавен глава обяви, че е изготвил план от седем условия, които да помогнат за прекратяване на сраженията и стабилизирането на Югоизточна Украйна, съобщи „Фокус”.

Първата точка съдържа условие за прекратяване на „активните офанзивни действия на украинските сили и на въоръжените формирования в Югоизточна Украйна. Планът предвижда още изтегляне на украинските сили на отдалечено разстояние от населените места, така че артилерийският обстрел да е невъзможен.

Третото условие е наличието на пълно и безпристрастно международно наблюдение за спазване на примирието, четвъртото – да не се използват военни самолети срещу цивилното население и населените места в зоната на конфликта. Петото условие предвижда размяна на пленници без предварителни условия. Шестото – отваряне на хуманитарни коридори за движението на бежанци и хуманитарна помощ, а седмото – допускане на екипи за възстановяване на поразената инфраструктура, както и оказване на помощ на работниците.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80361 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28258 BGN
  • chf 1 CHF = 1.98461 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net