Откриха черните кутии на сваления самолет

18-07-2014

На територията на украинската Донецка област, където падна пътническия лайнер на Малайзийските авиолинии, са открити двете черни кутия. Часове след катастрофата вчера проруските сепаратисти съобщиха, че са открили едно от записващите устройства.

Основната версия за падането на самолета на 50 км. от границата на Украйна с Русия остава атака от земята. Докато Москва, Киев и проруските бойци от Донецка и Луганска републики продължават да си разменят взаимни обвинения, международната общност призова за цялостно разследване на случилото се.

„Малайзия еърлайнс” също изпраща свои представители в Украйна, които да разследват на място. Щвейцария, която председателства ОССЕ, свиква в петък извънредно заседание на Постоянния съвет на организацията, за обсъждане на последствията от катастрофата.

Президентът на САЩ вече е провел телефонни разговори с руския си колега Владимир Путин.

Заговори се, че самолетът е свален с ракетна установка тип „Бук”, която има капацитета да свали цел на разстояние от 50 км (към момента на падане Боинг-ът е летял на височина от 10 км). В подобно оръжие разполагат руската, украинската армия, но вероятни и опълчението в Източна Украйна, които твърдяха, че завзели украински зенитно-ракетни комплекси.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 10-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82243 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27435 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00392 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net