Самолет с 295 души на борда се разби над Украйна

17-07-2014

Самолет на Малайзийските авиолинии се разби в Източна Украйна, близо до границата с Русия. Боинг 777, превозващ 295 души, е излетял от Амстердам за Куала Лумпур.

Самолетът, който е летял на височина от 10 хил. метра в момента на изчезването си, се разби близо до град Донецк. Останките от самолета са разпръснати в близост до Грабово, село намиращо се под контрола на сепаратистите, съобщава Би Би Си. Малка е вероятността да има оцелели.

Не се изключва възможността самолетът да е бил свален. Малайзийските авиолинии потвърдиха, че са „изгубили контакт” с полета като последната му известна позиция е била над Украйна.

„Малайзийските авиолинии изгубиха контакт с полет MH17, пътуващ от Амстердам”, заяви в Туитър компанията, извършила злополучният полет MH370 между Куала Лумпур и Пекин.

Според украинския президент Петро Порошенко не е изключено самолетът да е бил свален. „Това е третият трагичен случай в последните дни след самолетите Ан-26 и Су-25 на украинските въоръжени сили, свалени на територията на Русия”, заяви Порошенко, цитиран в комюнике на президентството.

„Не изключваме самолетът да е бил свален и подчертаваме, че украинските въоръжени сили не са извършвали стрелба, която да може да достигне мишени в небето”, допълни украинският президент и поднесе съболезнованията си на семействата на жертвите.

Опълченците заявиха от своя страна, че летателния апарат е бил свален от украински самолет. Ръководството на Донецката народна република заяви, че не разполагат с въоръжение, способно да свали самолет, летящ на 10 километра височина. „Нашите зенитно-ракетни комплекси имат обхват 3 хиляди метра. Самолетът е свален от украинска страна”, казаха представители на опълчението.

Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнованията си към колегата си в Малайзия.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 11-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.81448 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27277 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net