Kметът на Киев обяви комендантски час

24-02-2022

В украинската столица Киев е обявена въздушна тревога, а жителите й са помолени спешно да оттеглят в убежищата. Това съобщиха от администрацията. 46 метростанции работят като бомбоубежища. Кметът Виталий Кличко обяви комендантски час от 24 февруари, който ще бъде в сила от 22 часа вечер до 7 часа сутрин.   

В Киев е обявена въздушна тревога, а жителите на столицата са помолени спешно да се оттеглят в убежищата и укритията за гражданска защита, съобщиха от градската администрация на Киев. 

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че жителите на столицата могат да се подслонят в киевското метро. За тази цел са предвидени 4 станции, по които сега не се движат влакове. Те са отворени, за да могат жителите на Киев да ги използват като убежище в случай на въздушно нападение.  

Всички станции на киевското метро са достъпни за хората по всяко време на денонощието по време на тревогата. По-рано пресслужбата на киевското метро съобщи, че метрото продължава да работи, с изключение на няколко станции по червената линия. В момента не се събират такси за пътуване, тъй като метрото може да се използва като бомбоубежище от жителите на града.  

46 станции могат да работят в режим на укритие. 

В момента в Киев има над 500 хранилища, разположени до обекти от критичната инфраструктура, и почти 4 500 съоръжения за двойна употреба, където в случай на извънредна ситуация могат да се укрият жителите на столицата. 

„Това са подземни паркинги, топли връзки, метро, мазета и сутерени”, уточни Кличко. „Не изпадаме в паника и не се страхуваме, но сме готови за всякакъв сценарий на събитията”, каза кметът на Киев. 

Междувременно градските власти в Киев въведоха комендантски час от 24 февруари, съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко. Той ще бъде в сила от 22 до 7 сутринта. Това е принудителна стъпка, но в настоящите условия на военна агресия и военно положение, е необходима за сигурността на жителите на столицата, каза той. По време на полицейския час общественият транспорт няма да се движи, а метростанциите ще бъдат достъпни денонощно като убежища. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net