Стотици хиляди на протест срещу масовия туризъм на Канарските острови

21-04-2024

Над 130 хиляди души излязоха по улиците на градовете и селата в осемте острова от Канарския архипелаг с искане да се ограничи масовия туризъм, който съсипва родните им места. Под лозунга 'Канарските острови имат граница' те поискаха и въвеждането на екоданък и регулиране на покупките на жилища от чужденци.

Туризмът представлява 35% от брутния вътрешен продукт на Канарските острови и близо 40% от заетостта и въпреки това местните жители твърдят, че не усещат да живеят по-добре при постоянно растящия брой външни посетители, дори напротив-островите се замърсяват, водата се изчерпва, а жилищата поскъпват главоломно.

Демонстрации в подкрепа на жителите на Канарските острови имаше и в други градове на Испания като Мадрид, Барселона, Малага, Гранада и Палма де Майорка, както и в чужбина- Берлин, Лондон и Брюксел. Канарците, живеещи извън островите повториха тезата, че масовият туризъм 'прогонва местното население', но обърнаха внимание и на високите нива на бедност, ниските заплати, ескалацията на цените на наемите и жилищата, както и на природните бедствия. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 03-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net