ЕК оповести нова стратегия за Шенген

02-06-2021

България да стане член на Шенгенското споразумение. Призивът се съдържа в оповестената от Европейската комисия нова стратегия, която цели да направи Шенгенската зона по-силна и по-устойчива. 

„България, Румъния, Хърватия и Кипър трябва изцяло да бъдат облагодетелствани от Шенген“, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. 

Стратегията призовава Съветът на ЕС да вземе решение за вдигане на контрола за България, Румъния и Хърватия и да ги интегрира в Шенгенското пространство. 

Комисията припомня, че София и Букурещ са изпълнили всички необходими изисквания и това е установено при оценките, извършени през 2010 и 2011 г.

Според EK новата стратегия 'ще осигури ефективно управление на външните граници на Европейския съюз', дигитализиране на заявления за визи и документи за пътуване, актуализиране на граничните и миграционните информационни системи и установяване на общ подход за управление на миграцията. 

Освен това Комисията предлага да се преразгледа механизмът за наблюдение и оценка на Шенген, като се поставя по-голям политически акцент върху решенията, които вземат и 'ще включват засилен мониторинг за зачитане на основните права'.

'Днес представяме път за развитие в бъдеще, който да гарантира, че Шенген може да издържи теста на времето, който ще осигури свободния поток на хора и стоки и ще обслужва всички възможни обстоятелства за възстановяване на нашите икономики, за да се изправим по-силни заедно', каза  председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net