Microsoft инвестира 2,9 млрд. долара в центрове за данни в Япония

10-04-2024

Технологичният гигант Microsoft Corp. ще инвестира 2,9 млрд. долара в центрове за данни в Япония до 2025 г., заяви във вторник пред агенция Asia Nikkei президентът на компанията Брад Смит.

Инвестицията ще включва инсталиране на 'усъвършенствана полупроводникова техника с изкуствен интелект' в две от съоръженията на Microsoft в Япония, както и изследователски сайт за роботика и ИИ (AI) в Токио и програма, фокусирана върху AI, насочена към преквалификация на 3 милиона работници за три години.
Очаква се решението да бъде обявено официално по-късно днес.

Брад Смит също така каза, че Microsoft ще работи с японското правителство за повишаване на своята киберсигурност.
'Пейзажът на заплахите за киберсигурността стана по-предизвикателен. Виждаме това от Китай и по-специално от Русия, но също така виждаме нарастваща активност на рансъмуер (ransomware) по целия свят', предупреди той.
Ден по-рано Microsoft обяви планове за създаване на нов център за изкуствен интелект в Лондон, фокусиран върху разработването на продукти и изследванията. Отделът ще бъде ръководен от Мустафа Сюлейман, роденият в Лондон съосновател на DeepMind на Google, когото Microsoft нае миналия месец.

Като основен поддръжник на създателя на ChatGPT - OpenAI, Microsoft е световен лидер в бързо развиващата се технология.

Този ход също така представлява победа за Великобритания, която се стреми да укрепи своите акредитиви като технологична суперсила, откакто беше домакин през ноември на първата в света глобална среща на върха за безопасността на ИИ.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 30-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28771 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00064 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net