Турция и САЩ преговарят за проекти за ядрени централи и малки модулни реактори

03-07-2024

Турция води преговори със Съединените щати за изграждането на големи атомни електроцентрали и на т.нар. малки модулни реактори (SMR), заяви във вторник високопоставен служител на турското енергийно министерство.
'САЩ проявяват сериозен интерес към целта на Турция да увеличи ядрения си енергиен капаците и да изгради нови електроцентрали', посочи пред Ройтерс Юсуф Джейлан от турското енергийно министерство по време на конференция за атомните електроцентрали.

Попитан за обсъжданите проекти, той посочи:
'Можем да разгледаме въпросите със съществуващи централи или за нови централи. Водим преговори със САЩ както за големи електроцентрали, така и за малки модулни ядрени реактори. Това е изявление за намерение'.

Американският посланик в Турция Джеф Флейк посочи пред Ройтерс миналия месец, че Анкара е 'разговаряла със САЩ и други за изграждането на малки модулни реактори'. 'Ние работим с тях, за да се опитаме да намалим зависимостта им от Русия по всички възможни начини', добави той.

Юсуф Джейлан също така каза днес, че продължават преговорите с Южна Корея и Русия за втора атомна електроцентрала, планирана да бъде построена в черноморския регион Синоп, и с китайската SPIC за трета атомна електроцентрала в района на Тракия в Северозападна Турция.

Изграждането на първата атомна електроцентрала в Турция с мощност 4800 MW от руската компания 'Росатом' продължава в Аккую в средиземноморския регион на Турция.

Турция планира да построи три ядрени централи с четири реактора и да ги допълни с малки модулни реактори за общо 20 000 MW производствен капацитет, за да диверсифицира своя микс за производство на електроенергия.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-07-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.78941 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.32353 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02341 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net