Създадоха "умна" дреха, която да проследява здравословното ни състояние

30-09-2023

Турска текстилна инженерка и нейни колеги са разработили 'умна тъкан', която мигновено проследява различни телесни данни - от сърдечния ритъм до нивата на стрес, като са получили предложения от множество компании в САЩ и Европа да разработят технологията в своите страни, съобщава „Хюриет“.

Мерве Айденер, заедно със седемте си приятели, посвещава три години на този специален проект и описва начинанието си като текстилни обекти, работещи в сферата на здравните технологии и интерпретацията на данни.
'Първоначалният ни проект имаше за цел да информира за неврологичните състояния на невербални лица. Чрез проекта за интелигентен текстил, който нарекохме 'MeSenseU', успяхме да преведем и предадем невронните реакции на невербално дете с аутизъм на неговото семейство', обясни тя.

'С 'Fabenode', нашият пасивен интелигентен текстилен продукт, успяхме да се справим със задачата да събираме данни, без потребителят дори да го осъзнава. Можете да преглеждате данните чрез специализирано приложение. По този начин тъканта превръща всеки текстилен продукт, с който е интегрирана, в активно устройство за събиране на данни.'

Айденер отбеляза също, че те са постигнали значителен международен интерес както в технологичния, така и в текстилния сектор.

'Стремим се да развиваме тази технология в нашата страна. Важно е тази технология да остане национален актив, ако искаме да създаваме добавена стойност. Това е високоспециализирана област и ние сме много напред в нея', подчерта тя.

Айденери нейните колеги работят в Долината на информатиката в Коджаели от април. „Fabenode“, представена в Париж през юни, беше избрана като един от 16-те стартъпа, които ще бъдат изложени на „Viva Tech Paris“ от президентската инвестиционна служба.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 21-07-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.79599 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.32063 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01882 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net