Индийският луноход "Прагиян" измина осем метра на Луната

26-08-2023

Индийският луноход 'Прагиян' измина осем метра по повърхността на естествения спътник на Земята и цялото му научно оборудване работи нормално, съобщи Индийската организация за космически изследвания (ISRO).
'Прагиян' е оборудван с рентгенов спектрометър за алфа частици (APXS) за определяне на съдържащите се елементи в лунната почва и скалите около мястото на кацане, както и с лазерен спектроскоп (LIBS) за определяне на химическия и минералния състав на лунната повърхност.
Луноходът 'Прагиян' ('познание', 'мъдрост') ще работи поне един лунен ден (14 земни дни), пише БТА.
Както съобщават индийските учени, в района на лунния южен полюс са открити оголени скали, които могат да разкажат много за формирането на Луната. Освен това експедицията трябва да продължи работата на индийската орбитална станция 'Чандраян-1' за търсене на вода на естествения спътник на Земята. През 2008 г. индийският космически апарат първи откри доказателства за наличието на вода на Луната.
Откритията предполагат, че в някои кратери има замръзнала вода. Ако бъде открит лед, учените ще имат уникалната възможност да анализират и разберат историята на водата в Слънчевата система.
В сряда спускаемият модул на индийската мисия 'Чандраян-3' успешно кацна близо до Южния полюс на естествения спътник на Земята. Индия стана четвъртата страна в света след СССР, САЩ и Китай, успяла да осъществи меко кацане на апарат на Луната.
Индия стана и първата страна, осъществила меко кацане на Южния полюс на Луната. По-рано руската станция 'Луна-25' се разби при опит за кацане в същия регион.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 13-06-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.81364 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.31547 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02299 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net