Samsung ще инвестира $230 млрд. в производство на чипове

19-03-2023

Южнокорейската корпорация Samsung Electronics планира инвестиция от 300 трилиона вона (около 230 милиарда щатски долара) в изграждане на нови мощности за производство на чипове през следващите 20 години. Проектът ще бъде реализиран като част от държавната програма за развитие на полупроводниковата индустрия в страната.
По-конкретно, Samsung ще изгради нов клъстер от пет предприятия до 2042 г., който ще бъде разположен в предградията на Сеул. Компанията очаква тези заводи да привлекат повече от 150 местни и чуждестранни производители на чипове. Сред тях могат да попаднат разработчици на чипове, които нямат собствени производствени мощности.

Samsung остава най-големият производител на чипове памет в света, но цикличността на този пазар често подкопава рентабилността на бизнеса и в бъдеще компанията би искала да печели повече в сегмента на договорното производство на полупроводници. Някои от петте нови предприятия на Samsung ще се фокусират върху обслужването на клиенти от трети страни, но точният им брой не е определен.

Проектът на Samsung е част от плана на правителството да поеме водеща роля в области като чипове, дисплеи, батерии и електрически превозни средства. Властите възнамеряват да инвестират около 422 милиарда долара в технологичния сектор на страната, отбелязва Блумбърг

Освен това правителството на Южна Корея ще отдели повече от 9 милиарда долара за пет години за изследвания и разработки в областта на стратегическите технологии, включително изкуствения интелект. През 2023 г. властите ще осигурят над 275 милиона долара за разработване на технологии за опаковане на чипове и около 76 милиона долара за инфраструктура за електроснабдяване и водоснабдяване на индустриални комплекси.

През януари 2023 г. правителството на Южна Корея предложи да се повиши процентът на данъчно приспадане за инвестиции в чипове и други стратегически технологии от 8% на 15% за големите корпорации.

Източник: Technews

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-02-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80527 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.29181 BGN
  • chf 1 CHF = 2.05401 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net