България е на първите места в Европа по сертифицирани от Google учители

27-01-2023

Над 900 български учители са преминали през програмите за професионално развитие на Google през 2022 г. Те са положили успешно изпит за сертификат, демонстриращ дигиталната им грамотност и способността да използват инструментите за по-ангажиращо проектно базирано обучение. Така страната ни се нарежда на едно от първите места в Европа по брой успешно сертифицирани от интернет компанията учители.

През миналата година още четири училища подадоха успешно своята кандидатура за Google референтно училище и вече са част от елитната група образователни институции в целия свят, съобщиха от Център за творческо обучение. Така броят на референтните Google училища в Централна и Източна Европа стана точно 16 – всичките в България.
Моделът 1:1, или устройство за всеки ученик, вече обхваща над 10 000 ученици, като по него работят близо 500 паралелки в 100 училища. Тези цифри се променят непрекъснато, защото моделът продължава да се развива и да стартира в нови училища.

Освен Google сертифицирани обучители, в страната 27 учители са поели по пътя на Google Certified Trainer. Така училищата стратегически избират учител, който да води вътрешни обучения на колегите си за използване на Google инструментите за образователни цели, и ускоряват квалификацията на училищния си екип.

Наред с това Google и Министерството на образованието и науката подписаха меморандум за разбирателство, с който МОН получава безплатно облачната технология на Google за всички учители и ученици в страната.

Плановете на Център за творческо обучение за 2023 г. включват нови събития и обучения, които ще се проведат в Google референтни училища, сертифициране на още 1000 учители по международните програми на Google, както и подкрепа за училищните екипи за по-добро използване и управление на Chromebook устройствата.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net