Китай изгражда сателитна 5G мрежа по-бърза от Starlink

22-01-2022

Китайският стартъп GalaxySpace изпрати партида комуникационни спътници до един от космодрумите в страната, за да започне разгръщане на глобална сателитна мрежа 5G. Това ще бъде първата сателитна връзка по рода си, със скорости за предаване на данни около пет пъти по-високи от терминалите Starlink на SpaceX.

Според разработчиците, по-високата скорост и ниската латентност ще позволят ограничаване на броя на спътниците в съзвездието и ще осигурят на Китай конкурентно предимство. Все пак не става въпрос само за бизнес, отбелязва South China Morning Post.

Бъдещото бойно поле са данни, данни и още данни. Мрежата Starlink се изгражда с оглед нуждите и на американската армия. Китай не иска да отстъпва на съперника и подготвя собствена версия на глобална сателитна Интернет мрежа. GalaxySpace ще има около 1000 спътника, което е десет пъти по-малко от мрежата на Starlink.

Поддържайки 5G технология, терминалите на GalaxySpace ще работят със скорост над 500 Mbps. За сравнение, терминалите на Starlink предлагат в момента скорости около 110 Mbps, въпреки че компанията обещава да ги увеличи до 500 Mbps с течение на времето и дори да поддържа 6G стандарта, когато се появи до 2030 г. или по-късно.

По-високите скорости не са единственото предимство на съзвездието от сателити GalaxySpace. Компанията твърди, че нейните спътници са много по-евтини за производство и лесно може да конкурира предложенията на Starlink. Частни фирми участват в производството на компоненти за 5G спътниците, в резултат на което разходите са намалени с 80%.

Експерименталният 5G комуникационен спътник вече е тестван в реални условия на експлоатация. По-специално, проверено е вероятността от загуба на комуникация при лоши метеорологични условия. На практика, дори при най-лошо време с обилни валежи връзката не е прекъсвала, а скоростта е останала поне 80 Mbps.

Зад стартъпа GalaxySpace стоят редица китайски учени и научни институции, което е норма за подобни проекти. Основните клиенти на глобалните сателитни 5G мрежови услуги обаче ще бъдат правителствените агенции и военните на Китай.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net