Трансплантираха сърце от генно модифицирано прасе на човек

11-01-2022

За първи път в света генетично модифицирано сърце от прасе беше успешно трансплантирано на човек.

Операцията е извършена в американския град Балтимор в петък. От болницата съобщават, че три дни след трасплантацията 57-годишния пациент се чувства добре.

Реципиентът се казва Дейвид Бенет и за него това е бил последен шанс за живот.

'Изборът беше между смъртта или тази операция' - обяснява Бенет ден преди нея. - 'Знам, че е изстрел в тъмното, но това е последният ми шанс.' 

Операцията е продължила над 7 часа и е извършена от екип от Медицинския център на университета в Мериленд.

Лекарите в медицинския център на университета в Мериленд са получили специално разрешение от американските регулаторни власти да извършат процедурата на основание, че в противен случай г-н Бенет ще умре. 

Операцията ще приближи света с една крачка към разрешаване на кризата с недостига на органи, коментира хирургът Бартли Грифит, цитиран в прессъобщение на Училището по медицина към Университета в Мериленд. Тази криза се изразява в следното: 17 души умират в САЩ всеки ден, докато чакат трансплантация. 100 000 са в списъка на чакащите.

През октомври 2021 г. хирурзи обявиха в Ню Йорк, че успешно са трансплантирали бъбрек от прасе на човек. По това време операцията беше най-новаторският експеримент в трансплантологията. Пациентът обаче изпадна в мозъчна смърт.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net