Безос обяви планове за създаване "бизнес парк" в Kосмоса (Видео)

27-10-2021

Компанията за космически туризъм Blue Origin, която е собственост на основателя на Amazon Джеф Безос, планира да изгради търговска космическа станция.

Ръководители в компанията обявиха, че се надяват станцията, която ще носи името 'Орбитален риф,' да заработи до края на десетилетието.

В представените от компанията промоционални материали се посочва, че тя ще представлява 'бизнеспарк за смесено ползване' и ще бъде с капацитет за до 10 души, информира BBC.
Компанията ще си партнира със Sierra Space и Boeing за изграждането на космическата станция.

От Blue Origin обявиха, че станцията с площ от близо 3 000 кв. м ще предоставя на клиентите идеалната локация за 'заснемане на филми в условия на безтегловност' или 'провеждането на авангардни изследвания' и допълниха, че съоръжението ще включва и 'космически хотел'.

На пресконференция за представянето на станцията ръководители в Blue Origin и Sierra Space отказаха да предоставят данни за стойността на проекта, макар че изглежда той вече има осигурено сериозно финансиране от страна на Безос, който се е ангажирал да харчи по 1 млрд. долара годишно за Blue Origin.

Изявлението идва в период, в който НАСА очаква предложения за проект за подмяна на 20-годишната Международна космическа станция (МКС). Финансирането на съоръжението е гарантирано поне до 2030 г., но космическата станция има отчаяна нужда от ремонт.

Русия предупреди, че космонавтите й може да напуснат МКС до 2025 г. заради опасения, че остарялото й оборудване може да доведе до сериозен инцидент.

НАСА реагира, като обяви, че планира да предостави 400 млн. долара на космически компании, които да й помогнат да замени остаряващата космическа станция.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net