Китай пуска първи модул от нова космическа станция

29-04-2021

Китай изстреля ключов модул от нова, постоянна космическа станция, която е поредното попълнение от все по-амбициозната програма на Пекин. Модулът Тианхе – който съдържа жилищни помещения за членовете на екипажа – беше изстрелян от космическия център Венчанг с ракета Long March-5B.

Единствената космическа станция до момента в орбита е Международната космическа станция, която е колаборация между Русия, САЩ, Канада, Европа и Япония. Китай не участва в нея. МКС обаче трябва да бъде пенсионирана след 2024 г.

Китай навлезе късно в космическата надпревара, коментира BBC. Едва през 2003 г. страната изпрати първия си астронавт в орбита. Все пак това нареди държавата на трето място след Съветския съюз и САЩ.

Досега Китай е изпратила в орбита две предишни космически станции. Тиангонг-1 и Тиангонг-2 обаче бяха пробни станции – прости модули, които позволяваха само относително кратък престой на астронавтите.

Новата, 66-тонна, многомодулна станция Тиангонг трябва да работи поне 10 години, считано от 2022 г. Тианхе е основният компонент от нея. Дълъг е 16,6 метра и широк 4,2 метра. Той ще осигурява енергия и задвижване. Съдържа всички технологиите за поддържане на живота и жилищните помещения, необходими на посещаващите астронавти.

Пекин планира поне още 10 подобни изстрелвания, за да отнесе цялото допълнително оборудване в орбита. Това ще позволи станцията да бъде завършена догодина. Тя ще кръжи около Земята на височина от 340 до 450 км. След пенсионирането на МКС Тиангонг може да се окаже единствената космическа станция в орбитата на Земята.

Чен Лан – анализатор, специализиран в космическата програма на Китай – заяви пред агенция Франс прес, че проектът е от „голямо начинание”. „Това ще бъде най-големият проект за международно космическо сътрудничество за Китай, така че е много важен”, каза той.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-02-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80527 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.29181 BGN
  • chf 1 CHF = 2.05401 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net