От днес в София има един парк повече

17-04-2016

За първи път през последните 30 години в София беше открит чисто ново парково пространство. Столичният парк „Възраждане“ в квартал Зона Б5 е факт и очаква посетители след дългогодишни съдебни спорове по собствеността на земята и една година строеж.

На официалната церемония присъстваха кмета на София Йорданка Фандъкова и премиера Бойко Борисов, които изразиха задоволство от резултата, за който и двамата са работили в качеството си на градоначалници.

„След десетилетия застой и разруха, след опити за кражба на част от тези терени и на застрояване на зелени площи успяхме да защитим на първо място общинската собственост и на второ място да построим първия от 30 години насам парк в нашата столица“, заяви Фандъкова. Кметът определи откриването на парка като голям празник, както за района, така и за цяла София.

Парк „Възраждане“ е модерно градско пространство, обясни кметът. Той е в непосредствена близост до другия обект, който беше изграден - спортния комплекс, обособявайки се градска зона за отдих и спорт за децата и възрастните.

Неговото строителство започна през септември 2015 година. Изграждането му е на стойност 6 милиона лева, като 1, 8 милиона лева от тях са осигурени по програмата „Джесика“ на Европейския фонд за развитие, а останалите средства идват от „Софийски имоти“. Паркът има площ от 52 дка, над 100 пейки, алеи, покрити с разноцветна мозайка, 3 чешми, 46 кошчета за боклук, амфитеатър, циркова площадка и първи за София сух фонтан.

Амфитеатърът е с капацитет 90 души и ще бъде предназначен основно за културни представления. Изградена е и детска площадка, обособена в две части - за деца до 3 години и за по-големи, между 3 и 12 години. За поддръжката на парка ще се грижи общинското предприятие „Паркове и градини“. Очаква се да бъде изградено и видеонаблюдение.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 29-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net