Огромни опашки от желаещи да върнат смет за книги

16-04-2016

Огромна опашка от желаещи да рециклират пластмасовите си отпадъци се изви пред паметника на Съветската армия в София. Стотици се включиха в тазгодишната кампания „Книги за смет“.

Инициативата „Книги за смет“ се провежда за четвърта поредна година. Освен в София до края на май тя ще се проведе за пръв път в Кюстендил, както и в градовете, които имат подобен опит - Бургас, Велико Търново и Плевен.

И тази година срещу килограм пластмасови отпадъци всеки може да вземе книга по желание. Предлагат се няколко нови заглавия, отпечатани специално за целта. Организаторите, заедно със своите партньори, добавят към селекцията произведенията „Макс и Мориц“, „Тайната градина“ и „Война на световете“.

Както и преди ще бъдат приемани само пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, растителни масла, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки.

Найлонови торбички, стреч-фолио или опаковъчно фолио, пластмасови детски играчки също са сред списъка с пластмасови изделия. Всички отпадъци трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място.

Много от хората пристигат просто, за да предадат пластмаса за рециклиране, а не за книгата.

Събраните пластмасови изделия ще бъдат подложени на вторично сортиране, след което ще бъдат рециклирани, за да влязат отново в бита. През 2015 година кампанията реализира събирането и преработването на над 14 тона пластмаса. В замяна бяха раздадени над 11 000 книги на участниците.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 15-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.8056 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27846 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99574 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net