В Пловдивския природонаучен музей успешно се адаптира риба от Антарктида

26-04-2024

Риба от вида „Нототения“ от континента Антарктида успешно се адаптира в новоизградената база на музея. Експозицията в Пловдив с жив екземпляр от Антарктическия континент е първата в град в Европа.

'С тази риба Пловдив блесна'. Така изследователят професор Христо Пимпирев коментира експозицията с ледения аквариум и рибата от Антарктида, която живее в Регионален природонаучен музей Пловдив от скоро. 

Аквариумът, в който е поставена рибата, е в изолирана среда с температура от минус 5 градуса. Водата е пречистена чрез обратна осмоза и обогатена със сол. Нототенията се храни с ракообразни. Стресът при нея е много голям, тъй като през повечето време се крие. Предстои учените да изучават поведението на рибата. 

Идеята за създаването на залата е на екипа от акваристи в музея и среща одобрението на проф. Христо Пимпирев. В музея са създадени необходимите условия. За подготовката на аквариума са консултирани от учени от Чили, които имат подобен научно-изследоветлски аквариум.

Новоизградената база в музея цели освен да приема посетители и да бъде използвана за екологични и биологични проучвания на видовете, които ще бъдат доставени, а проектът от музейно-експозиционен да се превърне в научен.

Предвижда се в следващата полярна експедиция да се включи и екип на музея.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 06-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net