Първият безпилотен електрически ферибот заплава в Стокхолм

13-06-2023

Безпилотен електрически ферибот беше пуснат на вода в Стокхолм. Шведската столица е първият град в света, който използва подобна транспортна технология.
От 12 юни корабът MF Estelle, създаден от норвежката компания Torghatten, ще изпълнява редовно кратки маршрути между островите на Стокхолм, съобщи за иновацията TechXplore.
Все още има капитан на ферибота по време на движение – той се грижи за автоматиката, която контролира маневрите на плавателния съд. В бъдеще Torghatten иска да направи ферибота напълно автономен, без необходимост от човешко присъствие.
Според представител на компанията, системата вече „вижда като капитан“. Корабът е оборудван с радар, камери, лазерен лидар и ултразвукови сонари, които събират данни за насочване на курса, пояснява ръководителят на операциите на норвежката компания – Ерик Нилсон.

Той твърди, че на системата отнема по-малко от секунда, за да преначертае и промени курса на кораба при промяна на условията на плаване или засичане на препятствия.
Десетметровият ферибот струва около 1,6 милиона долара и може да превозва до 30 пътници. Те ще плащат около 3 евро за еднопосочен билет.

Властите в шведската столица се надяват, че редовните курсове на автономни фериботи може да насърчат повече жители на Стокхолм да ходят пеша или да карат велосипед, вместо да шофират.

Torghatten планира да разшири производството на фериботи за използване както в Швеция, така и в други страни. Проектът е резултат от публично-частно партньорство и е частично финансиран от ЕС.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net