Илон Мъск предлага да закупи "Туитър" за 41,4 млрд. долара

14-04-2022

Милиардерът Илон Мъск предлага да закупи социалната медия 'Туитър' (Twitter) за 41,39 милиарда долара само дни, след като отказа място в борда на компанията, показват регулаторни документи, представени в четвъртък.

Оферираната цена на Мъск от 54,20 долара за една акция представлява 38% премия към цената на затваряне на акциите на Twitter на 1-ви април, последният ден за търговия преди главният изпълнителен директор на 'Тесла' (Tesla) да обяви публично, че е закупил над 9% от акциите на социалната интернет медия.

Мъск настоя, че това е неговата 'най-добра и последна оферта', като подчерта, че Twitter трябва да стане частна компания, за да претърпи промените, които 'трябва да бъдат направени'. Той обаче също така отбеляза, че ще преразгледа позицията си като акционер в Twitter, ако офертата му бъде отказана.

'Откакто направих инвестицията си, сега осъзнавам, че компанията нито ще процъфтява, нито ще служи на този обществен императив в сегашната си форма. Twitter трябва да се трансформира като частна компания“, каза Мъск в писмо до председателя на Twitter Брет Тейлър. 'Моята оферта е най-добрата ми и последна оферта и ако не бъде приета, ще трябва да преразгледам позицията си като акционер“, написа още Мъск.

С 800,64 милиона акции в обращение към 10 февруари, офертата на Мъск оценява Twitter на 43,39 милиарда долара.

В документация 13D/A към Комисията по ценните книжа и борси (SEC) Мъск потвърди предишното публично оповестяване, че притежава 73,12 милиона акции в Twitter, или 9,1% от акциите в обращение.

'Ако сделката не проработи, като се има предвид, че нямам доверие в ръководството, нито вярвам, че мога да предизвикам необходимата промяна на публичния пазар, ще трябва да преразгледам позицията си като акционер“, каза Мъск за управлението Twitter, според документацията на SEC. 'Туитър' има изключителен потенциал. Ще го отключа“, добави той.

В документацията се казва, че Мъск е изпратил писмо, съдържащо „необвързващото предложение“ до Twitter, но се посочва, че не може да има гаранция, че ще бъде изпълнено окончателно споразумение.

Акциите на Twitter поскъпнаха с 12% над 51 долара за акция извънборсовата търговия на Уолстрийт след новината за отправената от Мъск оферта, която е значително по-високо (с 18,2%) в сравнение с вчерашната цена на затваряне на ниво от $ 45,85 за една акция. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-07-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.78941 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.32353 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02341 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net