Украинският външен министър е на посещение в България

19-04-2022

Украинският външен министър Дмитро Кулеба е в София и ще се срещне на 19 април с премиера Кирил Петков и членове на правителството. Кулеба е пристигнал в България с кола от Румъния. През нощта украинският президент Володимир Зеленски съобщи в Туитър, че е обсъдил с българския премиер проблемите с корабоплаването в Черно море. Това е поредният разговор между двамата, Петков отново е потвърдил подкрепата за Украйна. Зеленски благодари в съобщението за приема на украински бежанци в България и за българската подкрепа за еврочленството на Украйна.

Руската армия започна своето настъпление в Луганска и Донецка област. Според Пентагона на територията на Украйна са разположени 76 батальонно-тактически групи, а в резерв на руска територия са още 22. Съветникът на украинския президент Алексей Арестович, заяви, че в първата вълна на руското настъпление участват около 40 000 руски военни.

Френският президент Еманюел Макрон и президентът на САЩ Джо Байдън ще проведат среща с лидерите на Германия, Великобритания, Канада, Италия, Полша, и Румъния. Във форума ще участват генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Те ще обсъдят новата руска офанзива в Донбас, съобщава френският телевизионен канал BFMTV, като се позовава на източници в Елисейския дворец.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net