В Русе започва 14-ото издание на конкурса "Франц Шуберт"

24-11-2023

14-то издание на конкурса 'Франц Шуберт' започва днес в Русе и ще продължи до 28 ноември. В него ще вземат участие 59 изпълнители от осем държави, а в състава на журито влизат именити музиканти от световните сцени.

Млади музиканти от Китай, Украйна, Австрия, Словакия, Финландия, Грузия, Южна Корея и България пристигат в Русе, за да участват в международния конкурс 'Франц Шуберт'. Традиционно категориите са четири - пиано, класическо пеене, клавирни ансамбли за четири ръце и камерна музика.

Организатор на конкурса е НУИ 'Проф. Веселин Стоянов'. Директорката на училището и член на журито Мария Дуканова представи пълната програма и поясни.

 'Открит е за публика конкурсът. Всеки може да дойде в зала 'Русе' и в зала 'Филхармония', като заключителният концерт е в 'Доходното здание'. Отново ще се предава директно по Интернет. Първо се раздават наградите. Забранено е да няма човек, който да си вземе наградата, тоест наградите се дават само лично, тъй като считаме, че това е много важен момент и всеки трябва да си го преживее на сцената и ще участват, освен първите награди във всички възрастови групи, и оркестърът на Държавна опера-Русе'.

Лауреатите на конкурса 'Шуберт' ще получат много награди, сред които стипендии на различни фондации и възможности за изява на таланта им -  на концерт в Българския културен център във Виена 'Дом Витгенщайн' и на следващия фестивал ММД.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-02-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80527 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.29181 BGN
  • chf 1 CHF = 2.05401 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net