"Времеубежище" на Георги Господинов спечели наградата "Букър"

24-05-2023

Романът на Георги Господинов 'Времеубежище' спечели международната награда за литература 'Букър'.
Господинов е първият български автор, номиниран и впоследствие спечелил наградата.

'Времеубежище', преведен на английски от Анджела Родел, стигна до краткия списък от 6 номинации за отличието 'Букър', което е едно от най-престижните в литературата.

'За мен е чест да бъда тук. Благодаря на фондация 'Букър' за подкрепата тази книга да бъде преведена. Благодаря на журито, че оцени роман, разказващ за спомените от миналото и глобализацията на носталгията. Благодаря и на всички останали номинирани - книгите ви са чудесни. Огромно благодаря и на преводача Анджела Родел, която изгради на английски език тази клиника на миналото', каза Георги Господинов след награждаването.

Авторът благодари и на българското си издателство 'Жанет 45', което, по думите му, се е престрашило да публикува книгата в първия месец на ковид пандемията.

Георги Господинов посочи, че печели наградата навръх 24 май - денят на българската азбука и славянската книжовност.
'Честит празник, честито чудо на езика', каза той на български език пред публиката.

Във 'Времеубежище' са използвани много чудесни метафори, но една от тях е за критичната липса на смисъл в света, отбеляза преводачът Анджела Родел.

'С тазгодишния кратък списък фондация 'Букър' се бори точно с тази липса - натиска нови бутони, намира неочаквани извори на смисъл, нови светове и думи. Благодаря на журито, че избра нас сред всички останали чудесни книги', каза още тя.

Наградата 'Букър' се връчва от 1969 г. насам за роман, написан на английски език. С нея са отличени автори като Салман Рушди и Маргарет Атууд.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net