Изложба отбелязва 120 години от рождението на Златю Бояджиев

16-05-2023

Регионален исторически музей – Благоевград гостува в столичната галерия „Средец“ с изложбата „Мелнишки цикъл“, съобщават от Министерството на културата. Поводът е отбелязването на 120 години от рождението на Златю Бояджиев (1903-1976). Изложбата ще бъде официално открита на 16 май, вторник, от 17 часа и ще е отворена за посещение до 7 юни.

Колекцията от картини на Златю Бояджиев, която ще бъде представена, е собственост на Регионалния исторически музей в Благоевград.

Картините от „Мелнишки цикъл“ са създадени през 70-те години на XX в. и представляват само част от невероятните платна на Златю Бояджиев. И тук интересът му към селския бит се запазва. По покана на тогавашната общинска управа на Благоевград отива да работи в Благоевград, Мелник и селищата от региона. Самите хора, красотата и топлината на Пиринския край го пленяват и с творчески хъс художникът създава невероятните си интерпретации: „Благоевград“, „Мелник”, „Кърланово”, „Пастирки”, „Овчари” и др.

Във всяка картина от колекцията прозира синият нюанс, затова често ги определят като творби от „синия период“. Всички те обаче носят един и същи духовен заряд, който идва от селото и от земята; има усещане за топлото слънце и ярките цветове на юга, отбелязват организаторите на изложбата.  

Златю Бояджиев (1903 – 1976) е признат от специалистите за един от големите ни живописци и един от най-добрите български художници на XX в.

Той твори в областта на фигуралната композиция, портрета и пейзажа, а творчеството му се дели на два основни периода.

Първият продължава до 1951 г., когато художникът получава инсулт, вследствие на който дясната половина на тялото му остава парализирана. Тогава той започва да рисува с лявата си ръка, което му помага да изяви други страни на своята чувствителност.

Творби на Златю Бояджиев притежават Националната галерия, Софийска градска художествена галерия, градските художествени галерии в Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Сливен, Видин, Смолян и други, както и частни колекционери у нас и в чужбина.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net