Софийската опера със спектакъл за годишнината от възстановяването на Българската патриаршия

26-04-2023

На 10-и и 23-ти май в Националната опера ще можем да гледаме премиерно един необикновен спектакъл - 'Рилският пустинник' - за закрилника на България св. Иван Рилски и по повод 70-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия. 

На 25 април в партерното фоайе на Софийската опера и балет се състоя пресконференция, посветена на премиерата на „Рилският пустинник“- музикална поема в две действия и десет картини.

Музикалното произведение, което се поставя за първи път е по текст на известния български поет, писател и общественик Тихомир Павлов (1880-1937), композитор е ставрофорен иконом Кирил Попов, а диригент Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприян, режисьор - академик Пламен Карталов.

Произведението, написано през 1937 година е според житието на всебългарския светец преподобни Йоан Рилски Чудотворец, и е официално одобрено и препоръчано от тогавашното Министерство на просветата.

В пресконференцията взеха участие почти целия творчески състав, подготвил музикалната поема.
Отец Кирил Попов сподели, че поемата е била в забвение, докато през 2022 г.  я намира в своя личен архив и получава музикално вдъхновение. Той подробно разказа за посланията, които носи произведението и за значимостта на преподобния, който заслужава достойна възхвала.

Митрополит Киприян изказа благодарността си към всички, които полагат усилия произведението да получи онази музикална форма, която да насочва душата към Бога и към почит на св. Йоан Рилски. Той сподели, че в поемата има симбиоза от двата вида църковно пеене - източно и хорово, които непрекъснато се преплитат, и заедно с тях участват оркестър, детски гласове, солисти така че: 'всички пеят църковна музика, която носи святост, надежда и мир'. Архиереят подчерта силното си впечатление от песента на Лука, племенник на св. Йоан Рилски и хорът на ангелите, изпълнен от деца.

Проф. д-р Павел Павлов, който е консултант на сценария разказа за личността на автора Тихомир Павлов, който не обичал 'търговската реклама' и затова произведението му дълго време не било популярно, както и за времето, в което се е състояло историческото събитие - срещата на св. Йоан Рилски и българския цар Петър.

Актьорът Ириней Константинов, който влиза в ролята на Рилския пустинник сподели какво голямо предизвикателство е да се заеме и изпълни ролята на всебългарския светец и как текст, музика и гласове въздействат на човешката душа. Свои впечатления споделиха солистите Атанас Младенов и Иван Радев, които за първи път изпълняват православно произведение.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net