Дебютен концерт на перкусионистката Виви Василева с Радиосимфониците

07-03-2023

На 10 март в Зала “България“ ще се състои дългоочакваният дебют на българската перкусионистка Виви Василева със Симфоничния оркестър на БНР.

'Оракул', концерт за перкусии от каталунския композитор Ориол Крушен, ще звучи премиерно в изпълнение на Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин.

 За Василева това изпълнение е дългоочакван дебют с Радиосимфониците. В соловата партия ще звучат 20 различни ударни инструмента, част от които са етно. Тя е първата перкусионистка, удостоена с наградата на името на големия американски композитор Ленард Бърнстейн.

“Оракул“ е концерт за перкусии, посветен на самата Виви Василева.
“Този концерт ще бъде голямо приключение“, споделя тя в ефира на “Нашият ден“.
“Това няма да бъде един стандартен концерт от три части, а ще се състои от седем. Това са седемте части на центровете на енергията в тялото, т. нар. 'чакри'. Целта е, когато преживяваш музиката, да почувстваш много интензивно всяка една от тях.“

“Познавам Ориол Кружен от много време. При нас перкусионистите особеното е това, че свирим репертоар от композитори, които са живи. 90% от моя репертоар е написан през ХХI век. Свирила съм музика на Кружен и за квартет и за други състави“, споделя още тя.

На 10 март Виви Василева ще излезе на сцената на зала “България” заедно с Радиооркестъра под диригентството на Марк Кадин. На 12 март тя ще изнесе самостоятелен рецитал в Софийската градска художествена галерия в рамките на третото издание на фестивала “МузикАртисимо“, а на 20 март ще има участие в Русе.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net