Дебютен за игралното кино филм на Теодор Ушев открива "Синелибри"

08-10-2022

Осмото издание на кино-литературния фестивал „Синелибри“ започва днес. Откриването е довечера в зала Едно на НДК с дебютен за игралното кино филм на Теодор Ушев. Фестивалът, в който се прожектират само филмови адаптации на книги, ще продължи до края на месеца, 

'Преоткритото време' е мотото на фестивала тази година и чрез него се отбелязват 100 години от смъртта на Марсел Пруст - една от иконите на литературния модернизъм, автор на монументалния роман 'По следите на изгубеното време'.
Очакват ни 23 дни кино, събрали в себе си 60-те най-добри филмови адаптации на изминалата година, каза директорът на фестивала Жаклин Вагенщайн:

'Качеството на филмите е наистина абсолютно безкомпромисно. Тези филми са обвързани с литература по различни начини. Те са или адаптации, или свободни интерпретации, или вдъхновени от литература, или биографични филми, а тази година ще има и много документални филми за писатели'.

Осмото издание на 'Синелибри' ще се открие тази вечер в зала 1 на НДК с дългоочаквания игрален дебют на Теодор Ушев - фантастиката 'φ1.618': 'Най-важните прожекции са тези у дома. Наистина се надявам филмът да има добър живот, а и да го видят колкото се може повече зрители. Това е най-важното за всеки режисьор'.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 08-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82056 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27203 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00187 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net