Хиляди протестираха за Куршум джамия в Пловдив

14-02-2014

Хиляди хора обсадиха Съдебната палата в Пловдив, където се гледаше делото за връщането на Куршум джамия на мюфтийското настоятелство, предаде „Фокус”. След края на заседанието протестиращите се насочиха към сградата на турското консулство като по пътя счупиха прозорците на Джумая джамия.

Хора от цялата страна, включително три автобуса от Карлово и футболни фенове на различни отбори, се обявиха против връщането на Куршум джамия в Карлово на мюфтийството.

След приключване на заседанието на Апелативния съд в Пловдив, чието решение ще бъде оповестено в рамките на месец, множеството се отправи към турското консулство. То бе предвождано от свещеник, държащ голям кръст и икона на Исус Христос. Протестиращите скандираха „За България – свобода или смърт”, „Долу ДПС” и др.

Стигна се до сблъсъци с полицията след като протестиращите започнаха да хвърлят павета, камъни и бомбички по сградата на Джумая джамия. Полицейските кордони не успяха да спрат протестиращите граждани и всички прозорци са потрошени.

По данни на „Фокус” в различните етапи от шествието, протестиращите са достигнали над 2000 души. Един мъж, две момчета и едно момиче са ранени след сблъсъци с полицията, а още един е арестуван.

Събитията в Пловдив се отразяват в момента от поне четири екипа на турски медии - две държавни телевизии, държавната информационна агенция и вестник „Заман”, пише БГНЕС.

Днес апелативния съд разгледа решението на Окръжен съд сградата да Куршум джамия да бъде върната на мюфтийското настоятелство. Този акт предизвика протести в Карлово още през есента.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 05-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net