Георги Лозанов подаде оставка от СЕМ

25-02-2016

Георги Лозанов подаде оставка като член и председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), стана ясно на днешното заседание на регулаторния орган.

Причина за оставката му е нежеланието на Лозанов да участва в гласуването на регистрацията на телевизия „ПИК“.

„Подавам оставка като член на СЕМ и съответно като негов председател. Разгледах внимателно документите на кандидата за телевизионна регистрация „Пик Броудкастинг“ АД и установих, че няма законови основания тя да му бъде отказана. Винаги съм се стремил да прилагам закона според неговите изисквания, независимо от моите предпочитания. Заедно с това обаче не бих искал нито с гласа си като член на СЕМ, нито с подписа си като негов председател да легализирам в електронните медии агресивната риторика на едноименната онлайн медиа, която лесно минава в регистрите на враждебната реч, макар и не непременно по расов, етнически или религиозен признак. Така би се загубила разликата между регулираната със закон и нерегулираната медийна публичност, а оттам и видимия ефект на медийната регулация въобще', се посочва в изявлението на Лозанов.

Колегите му ще гласуват оставката на следващото си заседание на 1 март.

На 1 април изтича шестгодишният мандат на Георги Лозанов (който е от парламентарната квота на ГЕРБ) като член на регулатора, а няколко дни по-късно приключва и едногодишното му правомощие да бъде председател на СЕМ.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net