Пред главния секретар на НАТО България пое ангажимент да увеличи бюджета за отбрана

23-01-2015

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който беше на посещение в София, обсъди ролята на България в Алианса, както регионалната и енергийна сигурност с премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев.

Двете страни са се договорили, че България ще увеличи бюджета за отбрана и ще изпълни ангажиментите си от Уелс, посочи Столтенберг след срещата си с държавния глава.

„България разчита на подкрепата на своите партньори за превъоръжаване. Приоритет е да намалим зависимостта от един доставчик на оръжейни технологии и да повишим съвместимостта на българската армия с армиите на съюзниците в алианса”, каза Плевнелиев на официалната пресконференция.

„Информирах генералния секретар, че тежката икономическа ситуация в страната през миналата година, доказателство, за което беше свръхдефицит и фалит на четвъртата по големина банка в България не позволи в бюджета за 2015 година да бъдат отделени толкова средства за отбрана, колкото бяха отделени през 2014 година. Сумата е около 30 милиона евро по-малко.”, посочи президента и допълни, че очакванията са „военният бюджет да бъде актуализиран през годината, за да можем да изпълним поетия ангажимент и дадената дума.”

Генералният секретар на НАТО посочи, че е получил уверенията на президента и на всички други свои събеседници в България, че страната ни ще увеличи бюджета за отбрана и ще изпълни ангажиментите си от Уелс.

„Променената среда за сигурност в Черно море налага повече и по-мащабни тренировки, като за тази цел могат да се използват изградените военни бази у нас”, каза още президентът Плевнелиев.

При срещата си с премиера Борисов Столтенберг също е получил уверение, че средствата за отбрана ще бъдат ефективното и прагматично използвани, за да бъде намерен баланс между възможностите на бюджета и поддържането на подготвени въоръжени сили.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 21-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80078 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28624 BGN
  • chf 1 CHF = 1.97959 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net