САЩ ни праща енергиен експерт

15-01-2015

Има много големи възможности за инвестиране. Обсъдихме преди всичко значението на енергийната диверсификацията, която не е насочена срещу трети страни. Това заяви държавният секретар Джон Кери в София.

САЩ ще изпрати енергиен експерт в България, който да работи с министерството, за да помогне разработването на план за енергийното бъдеще на страната, каза Кери по време на съвместната си пресконференция с българския министър-председател. В допълнение Високопоставеният гост заяви, че „никоя страна не трябва да бъде напълно зависима от друга страна за енергийните си доставки”.

„Обсъдени бяха следните въпроси - регионални и глобални предизвикателства с политически характер, сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, енергийната сигурност и диверсификация и върховенството на закона. Сътрудничеството продължава посредством работни групи в следните области - сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона и образование и връзки между народите на България и САЩ”, каза в обобщение Бойко Борисов.

На въпрос за шистовия газ Борисов припомни позицията на правителството на България, че мораториума остава, докато „се намери технология, която да гарантира чистотата на екологията, тъй като находищата, за които се говори, са в най-плодородната територия на България”.

Джон Кери посочи, че е било обсъдено и задълбочаването на военното сътрудничество в рамките на НАТО и оптимизиране на българската армия спрямо стандартите на Алианса. „Член 5 от Устава на НАТО е абсолютно стабилен. Проектът за изграждане на мирна Европа не е завършен. Америка е ангажирана за постигането на една силна и суверенна България”, подчерта Джон Кери.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 03-06-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80228 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.29114 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99209 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net