20 година от влизането на България в НАТО

29-03-2024

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО.

През 2004-а година документи във Вашингтон връчват и Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения. На церемонията тогавашният американски президент Джордж Буш-младши изразява увереност, че 'с новите членове Алиансът ще стане по-силен'.

'7-те източноевропейски държави бяха заложници на една империя. Преодоляха тиранията. С кураж и упорство извоюваха свободата си. Затова се надявам, след като сте изпитали на собствен гръб тиранията, да допринесете за действеността на НАТО при утвърждаване ценностите на свободата и демокрацията', коментира Джордж Буш-младши.

По повод годишнината под егидата на правителството днес Дипломатическият институт към министъра на външните работи, съвместно с Информационния център на Министерство на отбраната, Атлантическия клуб в България и Софийския форум за сигурност организират в Централния военен клуб национална конференция на тема „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“. Форумът е от 9:30 до 17:00 ч. под егидата на българското правителство. 

Отбелязването на годишнината ще продължи с тържествен концерт „20 години България в НАТО“, организиран от МО и МВнР, който ще се състои от 18.00 ч. на пл. „Княз Александър I“. В него ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и изпълнители от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили към Националната гвардейска част, и джаз бендът на НАТО, който гостува за първи път в България. Джаз бендът е част от Международния оркестър на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE). Концертът ще бъде открит със съвместно изпълнение на химна на България и химна на НАТО. 

Гражданите, които желаят да наблюдават концерта, ще бъдат допускани през пунктове за проверка, разположени на  ул. „Княз Александър I“ до Българската народна банка; на бул. „Цар Освободител“ между БНБ и административната сграда на Народното събрание и на ул. „Дякон Игнатий“ до Българската банка за развитие, информираха от Министерството на отбраната.

В одобрената от Министерския съвет 'Национална програма с инициативи за отбелязване през 2024 г. на 20-ата годишнина от присъединяването на Република България към НАТО' са предвидени голям брой и разнообразни събития - конференции, изложби, дни на отворени врати, спортни събития - които ще се състоят през цялата година. От 2 до 4 април Военната академия 'Георги Стойков Раковски' организира международната конференция '20 години България в НАТО. 20 години НАТО в България.'.

Членството в НАТО ни прави сигурни, каза вчера министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев в приветствието си на откриването на изложбата на Националния военноисторически музей „Българската армия – 20 години част от НАТО“. По думите му в изминалите над 25 години много хора са работили изключително интензивно, усилено и в трудна обстановка, за да може България да се подготви за членство в НАТО и днес да се развива като достоен член на този най-мощен военнополитически съюз.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net