Отстраниха Росен Желязков като председател на НС

25-04-2024

Отстраниха предсрочно Росен Желязков от ГЕРБ като председател на Народното събрание. „За“ гласуваха 129 депутати, „против“ – 103

Оставката му беше поискана от три парламентарни групи – първо от „Възраждане“ и БСП, а късно вечерта в сряда – и от ПП-ДБ. Основанието е системното неизпълнение на задълженията му като председател. Като аргументи бяха изведени случаи на нарушаване на парламентарния правилник, сред които внасянето на извънредна точка за освобождаването на управителя на НЗОК, въпреки че се е отказал от подадената оставка, както и нежеланието на Желязков парламентът да започете с минута мълчание жертвите на арменския геноцид. 

Точката влезе в дневния ред на парламента, въпреки че до ваканцията на депутатите остават два дни – 25 и 26 април.

Отстраняването на Желязков подкрепиха „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. „Против' гласуваха от ГЕРБ-СДС и ДПС.

„Скъпи колеги, за мен беше чест да бъда председателят на 49-ото Народно събрание. Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут. Всички ние в тази зала сме хора, но хора, пратени от други хора, за да работим за хората. Като хора имаме нашите страсти, но като народни представители, имаме отговорност“, обяви след гласуването Росен Желязков. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 06-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net