Президентът връчва втория мандат на ПП-ДБ

27-03-2024

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание – тази на „Продължаваме Промяната-Демократична България“.

Все още не е ясно кой е кандидатът на ПП-ДБ за премиер.
Припомняме, че по-рано във вторник народните представители приеха отказа на Мария Габриел да бъде премиер, след като председателят на НС Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента.

Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство в понеделник. В неделя министър-председателят в оставка акад. Николай Денков направи извънредно обръщение. Той се обърна към към ръководството на ГЕРБ-СДС с призив да гласуват правителство с премиер и външен министър Мария Габриел. Във вторник ген. Атанас Атанасов заяви, че от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) са готови за общ мандат с ГЕРБ-СДС. По-късно от ГЕРБ-СДС отговориха, че няма да участват в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. От ГЕРБ-СДС приемат за „неуместно' предложението на ПП–ДБ за реализация на втори мандат с участието им.

Ако от ПП-ДБ върнат неизпълнен втория мандат, президентът Румен Радев трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на парламентарна група по негов избор. Според Конституцията държавният глава трябва да направи това в седемдневен срок.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net