Mотошествие в подкрепа на донорството на яйцеклетки

24-03-2024

Фондация “Искаме бебе' отбелязва 17-ия си рожден ден с мотошествие в подкрепа на донорството на яйцеклетки. Инициативата е съвместна с Изпълнителна агенция (ИА) 'Медицински надзор', благотворителна мотоорганизация Widows Sons Grand Chapter Bulgaria, Masonic Riders Bulgaria и мотористи от цялата страна.

Мотошествието е под надслов 'Ти си Животът'.

Организаторите казват, че целта е да бъде привлечено вниманието към важността на донорството на яйцеклетки и редовната профилактика на репродуктивното здраве сред младите хора. Друг акцент е подкрепа на нуждаещите се, по пътя им към отговорното навременно родителство.

Малко по-късно днес шествието ще тръгне от БНБ към Студентски град.

По данни на 'Искам бебе' над 150 000 двойки в България имат проблем със зачеването на дете, а необходимостта от донорски генетичен материал е нарастващ проблем.

Профилактиката на репродуктивното здраве, особено при младите жени, е от съществено значение, тъй като намаленият яйчников резерв често не се диагностицира, посочват организаторите.

По данни на 'Искам бебе' нараства многократно броят на жените, които се обръщат за финансова и емоционална подкрепа към фондацията, а възрастта на тези, чиито репродуктивни предизвикателства налагат нуждата от донорска яйцеклетка – все повече намалява. Фондацията цитира данни на ИА “Медицински надзор”, според които през 2021 г. са извършени 1429 процедури с донорски яйцеклетки, през 2022 г. - 1530, през 2023 г. – 1787, което е между 10 и 12 % от общия брой на извършените процедури по асистирана репродукция на годишна база. Нуждаещите се от този 'подарък' обаче са многократно повече, посочват от 'Искам бебе'.

Целите на кампанията ни са фокусирани към преодоляването на две големи предизвикателства - повече информираност по отношение на необходимостта от проследяване и профилактика на репродуктивното женско здраве, и отправяне на послание към тези жени, които биха могли да дарят яйцеклетки, казват организаторите на кампанията. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net