Отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи

10-03-2024

На 10 март отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи и почитаме паметта на жертвите на Холокоста. Официална церемония и Поход на толерантността под мотото 'Ние помним' организираха 'Шалом' и Столичната община.

'10 март за нас, българските евреи, е Ден на спасението от лагерите на смъртта. Винаги трябва да помним благородната постъпка на нашите спасители, които не се изплашиха да ни защитят, въпреки че България бе съюзник на нацистка Германия. Спасяването на евреите за България е национална гордост, то е средство за възпитание, че обединението прави силата, а силният народ прави чудеса', заяви Сара Луна, представител на българската еврейска общност.

„Всяка година на 10 март се прекланяме пред подвига на българския народ в най-мрачния период на човешката история“, заяви проф. Александър Оскар.

Преди 81 години всичко започна с омраза и разделение, на което се противопоставиха българските интелектуалци, представители на БПЦ, писатели и общественици. Със своите решителни действия те извоюваха победата на човечността и доброто. Показаха, че историята може да се промени. София е град на толерантността“, каза зам.-кметът на София Никола Барбутов.

Посланикът на Израел Н. Пр. Йоси Леви Сфари заяви, че не познава друга страна в Европа, която да е спасила своите евреи, и никъде другаде в Европа техният брой не е бил по-голям след края на Втората световна война, отколкото в нейното начало.

„На днешния ден трябва да си спомним, но и да ни радва, че в една много мрачна епоха – в разгара на Втората световна война през 1943 г. – българският народ и българското гражданско общество се надигат. Те отстояват по един категоричен начин светлите възрожденски идеали и ценности за равенство, братство и солидарност между хората, живеещи в България. Те доказаха, че дори и срещу най-страшната машина, когато се изправи един решителен народ и хора, надарени с морални ценности, могат да се случват чудеса“, заяви историкът доц. д-р Тодор Чобанов, цитиран от БГНЕС.

Той определи спасяването на българските евреи като феномен, защото сме единствената държава в Европа, която е извършила този подвиг и това ни е отличило.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа в профила си във Фейсбук: 

'Гордеем се и сме признателни за подвига на предците ни, довел до спасението на близо 50 000 български евреи.'
По думите му събитията от март 1943 г. отекват и до днес в световната памет, напомняйки, че надежда има дори в моментите на най-непрогледен мрак, стига да бъде потърсено и намерено обединението в името на една по-висша кауза.  

Когато сме единни, можем да спасим държавата, коментира сутринта в 'Добро утро Европа' Стефан Караиванов, правнук на първия братовчед на Васил Левски. Днес обаче това е почти невъзможна задача, според него.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 29-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net